Exorbitante huren voor net opgeleverde huizen Hilversum: politiek wil actie

Geschreven door Redactie

Drie hagelnieuwe koopwoningen op het Hilversumse Lucentterrein zijn door de kopers nu al voor torenhoge bedragen in de verhuur gezet. Tot woede van de Hilversumse fracties van de PvdA en Hart voor Hilversum. Ze willen dat Hilversum actie onderneemt tegen de huisjesmelkers. Deze drie huizen zijn volgens hen het 'topje van de ijsberg'. 


Het gaat om koopwoningen die daadwerkelijk al een koper hebben. Die kopers wonen er niet, maar hebben hun gloednieuwe stulpje alweer te huur gezet. De huurprijzen liegen er niet om. Ze variëren van 2.250 tot 3.000 euro per maand en dat is dan nog exclusief alle bijkomende kosten voor bijvoorbeeld water en licht.  


Dat de huizen zo snel voor zulke hoge bedragen worden verhuurd is volgens Jacqueline Kalk (PvdA) en Michiel Eerenberg (Hart voor Hilversum) niet te bedoeling. "Huizen die worden ontwikkeld binnen projecten zoals die van het Lucentterrein horen te worden bewoond door hun eigenaren en beschikbaar te blijven voor de doelgroep waardoor die zijn gebouwd", zo stellen ze. 

De hoge prijzen zijn niet alleen prijsopdrijvend, maar zorgen er ook voor dat Hilversumse starters en mensen met een laag- of middeninkomen geen geschikte woning kunnen vinden. De raadsleden wijzen op de 'zelfbewoningsplicht', die de gemeenteraad afgelopen herfst met een motie voorstelde. Zo kunnen kopers van woningen worden verplicht om minimaal drie jaar in hun huis te wonen. Die zelfbewoningsplicht is er nog niet, burgemeester en wethouders buigen zich daar nog over. Het steekt de twee partijen dat het college daar geen haast mee lijkt te maken. 


De raadsleden stellen in een reeks vragen aan burgemeester en wethouders dat er opgetreden moet worden tegen deze huisjesmelkers en dat de zelfbewoningsplicht zo snel mogelijk een feit moet worden. 

Onze Ambassadeurs