OMT wijst op risico's proefevenementen

Geschreven door Redactie

Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, is bezorgd over de proefevenementen die de overheid organiseert. Men wijst erop dat er zo'n 200.000 deelnemers worden verwacht bij deze evenementen, wat risico's met zich meebrengt. Volgens het OMT zouden maximaal tien goed geselecteerde en voorbereide events voldoende moeten zijn in het kader van onderzoek.

Het OMT denkt, dat het totale aantal coronabesmettingen in april 0,6 procent tot 1 procent hoger zal uitvallen door de proeven. Uiteindelijk zal dat ook weer leiden tot meer ziekenhuisopnames.

De deskundigen pleiten voor aanpassingen. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur. Ook een tweede test, na afloop van een evenement, zou negatieve effecten kunnen verkleinen. Als ook de groepsgrootte bij de evenementen wordt beperkt, kan bron- en contactonderzoek na eventuele besmettingen beter worden gedaan.

De deskundigen merken verder op dat de proeven de uitstraling kunnen hebben dat alles weer kan. Die beeldvorming is verkeerd, zegt het OMT.

Onze Ambassadeurs