Nooit stonden er in ons land zo weinig huizen te koop als nu

Geschreven door Redactie

In het eerste kwartaal van 2021 stonden er 17.500 bestaande woningen te koop in ons land; maar liefst 42 procent minder dan een jaar eerder. Sinds het begin van de metingen in 1995 was het aanbod nog nooit zo laag, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Ook het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen was met 11.100 historisch laag.

Maar door die enorme schaarste stijgen de koopprijzen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg met 15 procent naar 385.000 euro en voor een nieuwbouwwoning werd er gemiddeld 433.000 euro neergeteld. Dat is 33.000 euro meer dan een jaar eerder.

Er zijn 6,8 procent minder bestaande woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2020, maar daar staat tegenover dat er wel 14 procent meer nieuwbouwwoningen werden verkocht.

NVM-voorzitter Onno Hoes schrikt van de cijfers en pleit voor een beter woningbeleid. "De lage rente, het enorme woningtekort en de stabiele sociaal-economische vooruitzichten zorgen voor krapte en jagen de prijzen steeds verder omhoog. Ik zie het als een taak voor het volgende kabinet om de woningnood integraal aan te pakken. Dat gaat echt verder dan alleen het realiseren van meer woningen."

De prijzen stegen het sterkst in Noord-Nederland, met stijgingen van meer dan 20 procent in gemeente Opsterland (Zuidwest-Friesland) en in Zuidwest-Drenthe. In Amsterdam was de stijging met 7 procent het minst groot, maar dat komt volgens de NVM omdat er in de hoofdstad veel appartementen zijn en woningen daar sowieso al heel duur zijn.

Onze Ambassadeurs