Bereid je kind voor op de basisschool

Geschreven door Redactie

Het nieuwe schooljaar gaat bijna beginnen en je kind gaat naar de basisschool.

Voor het eerst naar de basisschool is natuurlijk spannend, voor het kind maar ook voor de ouder. Als ouder zijnde wil je natuurlijk het beste voor je kind en hoop je dat hij/zij het naar zijn/haar zin gaat hebben op school. Hier lees je een aantal tips hoe je je kind kan voorbereiden op de grote dag.

Praat erover. Houd het wel luchtig, zeg bijvoorbeeld: ‘Wat leuk dat jij straks ook naar school mag!’. Laat weten dat iedereen naar school gaat, dus dat het heel normaal is. Noem namen van vriendjes, neefjes of nichtjes die al op school zitten. Ga alvast een paar keer langs, loop of rijd de route en vertel dat dit de school is waar hij/zij straks op zit. Zo kan je kind al een beetje wennen aan het idee. Maak er een feestje van. Ga samen schoolspulletjes kopen.

Veel basisscholen bieden wendagen aan, maak hier gebruik van. Je kind mag dan voor zijn/haar vierde verjaardag maximaal vijf dagen komen wennen in de kleuterklas. Vaak zijn dit een paar halve dagen. Uiteraard is het niet verplicht, maar het kan erg fijn zijn voor je kind om alvast de juf of meester te leren kennen.

En geef je kind de tijd. Het is niet niks om ineens veel van huis te zijn en in een drukke klas te zitten. Laat hem/haar rustig wennen, geef het de tijd en jouw kind zal een half jaar later het hoogste woord hebben in het kringgesprek.Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?