Plastic bekers zo’n 110 miljoen elk jaar

Geschreven door Henny A.J. Kreeft

Marieke Heemskerk, Head of Customer Experience bij Heineken Nederland, zegt het eerlijk en geeft het ruiterlijk toe. Elk jaar worden er 110 miljoen plastic bekers weggegooid. En dat is een flinke berg rotzooi. Maar volgens Heineken is het een berg rotzooi die de volgende dag na een festijn weer helemaal netjes is opgeruimd. 

In het interview in de lokale media geeft Marieke Heemskerk aan dat Heineken het aan haar stand verplicht is om te werken aan het milieu. Het goede voorbeeld had Heineken willen geven op het Sluis- en Bruggenfeest in Weesp, echter ook hier was de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus de grote spelbreker. Het feest ging niet door. 

Normaal gesproken als het festijn is afgelopen, zouden de vuilnis ploegen de immense hoeveelheid rotzooi ophalen. Hierbij zouden krachtige blazers de weggegooide en meestal ook nog platgetrapte bekers op één hoop blazen, waarna de hoeveelheid rotzooi in vuilniswagens geladen zou worden. Dit gebeurt bij elk evenement, waar de drank - meestal het bier - in plastic bekers wordt verstrekt. Dit is vastgelegd in (lokale) regelgeving. 

Echter dan begint het grote probleem. Al die rotzooi, al dat afval verdwijnt in grote verbrandingsoven. En dit is zeer slecht voor  het milieu. Lees hiervoor eens het klimaatrapport. Maar Heineken Nederland wil veranderingen aanbrengen in de afvalstromen. Het doel is in 2030 volledig circulair te zijn met brouwerijen die volledig klimaatneutraal zijn. Met andere woorden, Heineken wil de afvalstromen terugdringen. 

Die afvalstromen terugdringen is een taak van Marieke Heemskerk. Dit zal moeten gebeuren in overleg met de horeca ondernemers. Die moeten kunnen aangeven wat er leeft in de sector. Dit houdt dus bij een festival in, geen propvolle vuilnisbakken meer met plastic bekers. Bij de gesprekken met de horeca wordt gevraagd hoe de ondernemers het aan zouden pakken. Maar ook wat ze verwachten van Heineken en hoe er tegen bepaalde zaken wordt aangekeken.    

Er is reeds een verbod in heel Europa op het gebruik van zogenoemde single use plastic producten. Hiermee moet worden voorkomen dat het plastic zwerfafval in de natuur of in het water terechtkomt. 

Maar met de bekers moet het hele systeem nog bekeken gaan worden. Geen logo, inzamelen en niet weggooien, misschien wel statiegeld op de beker. Ook de gemeente Weesp wil aan dit probleem gaan werken. Misschien een beker die na eenmalig gebruik, zou kunnen verteren. In de eerste week van september wordt een proef gedaan met een plastic statiegeldbeker bij de GP1 op Zandvoort. 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

Onze Ambassadeurs