Lesje riolering en afvalwater: ‘Geen frituurvet in het riool’

Geschreven door Redactie

Hoeveel kilometer riolering ligt er in Hilversum? Hoe werkt een gemaal? En wat mag er niet door de wc worden gespoeld?

De kinderen van groep 6 van de Augustinusschool in Kerkelanden weten het. Zij kregen een gastles over afvalwater en riolering. Ook de grote rioolwagen van de gemeente Hilversum kwam langs!

Foto_rioolcameraTijdens de les leerden de kinderen hoe het riool werkt en wat er wél en niet in mag. Vervolgens gingen ze aan de slag: een buizensysteem aanleggen, een stankslot maken, gekleurd water door de wc spoelen en zien waar dit het riool instroomt. Ook namen ze een kijkje bij het vijzelgemaal achter de school en inspecteerden het riool met de rioolcamera.

Wat is nodig?

De gastles is onderdeel van een jaarlijks programma van de Augustinusschool. Elke klas onderzoekt een thema, zoals riolering, energie of afval. Juf Andrea: “Het is belangrijk om kinderen meer te leren over hun eigen omgeving. Voor nu, maar ook voor de toekomst: wat is nodig om de samenleving te laten draaien? Thema’s als recycling en duurzaamheid horen daarbij.”

Opzichter riool-reinigen

“We vinden het belangrijk om voorlichting te geven”, zegt Adrie van de Pol, opzichter riool-reinigen. “Zo hopen we dat kinderen in de toekomst het riool goed gebruiken en er minder vuil in zit.” Jet Lebbink, beleidsadviseur milieu, vult aan: “Er zijn nog veel mensen die niet weten wat er wel en niet in het riool mag. Zo mag frituurvet bijvoorbeeld absoluut niet door de gootsteen! Kinderen vertellen thuis wat ze geleerd hebben. Zo hopen we ook ouders bewust te maken van de impact van verkeerd rioolgebruik.”

Een duurzaamheidsproject op school?

Het programma op Augustinusschool wordt gecoördineerd door Omgevingseducatie. Zij voeren natuur- en duurzaamheidsprojecten uit op scholen in Hilversum. Ook een duurzaamheidsproject op school? Kijk voor meer informatie op www.omgevingseducatie.nl of stuur een mail naar info@omgevingseducatie.nl.

Uw frituurvet

Gebruikt frituurvet en bakolie krijgen na inzameling een 2e leven als biobrandstof. Het enige dat u hoeft te doen is de gebruikte oliën en vetten apart inleveren voor recycling.

Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten kunt u gebruikt frituurvet of olie inleveren. U herkent de inzamelpunten aan de gele container of aan een speciaal inzamelmeubel. Inmiddels zijn er al meer dan 2500 inzamelpunten!. Zie www.frituurvetrecyclehet.nl)


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?