Slimme camera’s op de proef in strijd tegen criminaliteit

Geschreven door Redactie

Gemeenten Wijdemeren, Hilversum en Weesp starten op 25 oktober 2021, in samenwerking met de politie, met een proef om inbraken en ondermijnende criminaliteit fors terug te dringen en hiermee de veiligheid te vergroten.

Dit betekent dat op de toegangswegen van de gemeenten in totaal vijf ANPR- camera’s in gebruik worden genomen. De ANPR-camera’s lezen de kentekens van inkomende en uitgaande motorvoertuigen en herkennen verdachte voertuigen direct. Met deze actie wordt uitvoering gegeven aan een voorstel dat in de betrokken gemeenteraden is besproken. De proef duurt vijf maanden.

ANPR-camera staat voor ‘automatic numberplate recognition’. Het is een camera die automatisch kentekenplaten herkent. De politie vergelijkt de gelezen kentekens met een bestand in hun computersysteem. Hierin staat een lijst met kentekens die op naam staan van gezochte personen, of personen die om een andere reden bekend zijn bij de politie. Het systeem doet het werk en de politie reageert direct zodra er een match is. De camera’s zijn de extra digitale ogen waarmee de politie haar capaciteit slimmer kan inzetten en sneller in actie kan komen.

Richtlijnen

De camera’s controleren uitsluitend kentekens. Alleen bij een match worden de gegevens van het voertuig opgeslagen. De voorwaarden om als match te worden aangemerkt toetst de Officier van Justitie vooraf. Met deze uitgangspunten voldoet de proef aan de richtlijnen die de Autoriteit Persoonsgegevens stelt voor geautomatiseerde systemen. De politie benadrukt, dat kentekens die niet voorkomen in de systemen van de politie ook niet worden opgeslagen. De camera’s worden geplaatst op grond van artikel 3 van de Politiewet.

De slimme camera’s zijn geplaatst en worden vanaf medio volgende week actief in gebruik genomen. Aan het einde van de proef wordt de inzet van de ANPR-camera’s geëvalueerd door de deelnemende partijen. De evaluatie van de gemeenten Vught en Heusden, waar eerder een soortgelijke proef plaatsvond, dient hiervoor als voorbeeld. Na de evaluatie volgen aanbevelingen over het al dan niet duurzaam inzetten van de camera’s. Deze evaluatie wordt met de raadsleden en inwoners van de verschillende gemeenten gedeeld.

Onze Ambassadeurs