Waarom is ontbijten zo belangrijk?

Het ontbijt wordt vaak 'de belangrijkste maaltijd van de dag' genoemd, en terecht. Zoals de naam al doet vermoeden, breekt het ontbijt de nachtelijke vastenperiode.

Het vult je glucosevoorraad aan om je energieniveau en alertheid te verhogen, terwijl het ook andere essentiële voedingsstoffen levert die nodig zijn voor een goede gezondheid. Veel onderzoeken hebben de gezondheidsvoordelen van het eten van ontbijt aangetoond. Het verbetert je energieniveau en je concentratievermogen op korte termijn, en kan op de lange termijn helpen bij een betere gewichtsbeheersing, een verminderd risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen.

Wanneer je wakker wordt uit je nachtrust, heb je mogelijk tot 10 uur niet gegeten. Het ontbijt vult de voorraden energie en voedingsstoffen in je lichaam aan.

De energiebron van het lichaam is glucose. Glucose wordt afgebroken en opgenomen uit de koolhydraten die je eet. Het lichaam slaat het grootste deel van zijn energie op als vet. Maar je lichaam slaat ook wat glucose op als glycogeen, het meeste in je lever, met kleinere hoeveelheden in je spieren.

In tijden van vasten (niet eten), zoals 's nachts, breekt de lever glycogeen af ​​en geeft het af aan je bloedbaan als glucose om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit is vooral belangrijk voor je hersenen, die bijna volledig afhankelijk zijn van glucose voor energie.
 
Ontbijtproducten zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, calcium, ijzer, B-vitamines en vezels. Het ontbijt levert een groot deel van de totale inname van voedingsstoffen op je dag. Sterker nog, mensen die ontbijten, hebben meer kans om hun aanbevolen dagelijkse inname van vitamines en mineralen te halen dan mensen die dat niet doen.

Essentiële vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen kunnen alleen uit voedsel worden gehaald, dus hoewel je lichaam meestal genoeg energie kan vinden om de volgende maaltijd te halen, moet je toch je  vitamine- en mineraalgehalte aanvullen om gezond en vitaal te blijven.

Als je niet ontbijt, kun je je een beetje traag voelen en moeite hebben om je op dingen te concentreren. Dit komt omdat je hersenen niet de energie (glucose) hebben ontvangen die ze nodig hebben om op gang te komen. Studies suggereren dat niet ontbijten je mentale prestaties beïnvloedt, inclusief je aandacht, concentratievermogen en geheugen. Hierdoor kunnen sommige taken moeilijker aanvoelen dan normaal.
Als je het ontbijt toch overslaat, probeer dan een voedzame snack zoals vers fruit, yoghurt, veggiesticks en hummus, of een volkoren broodje om je halverwege de ochtend honger te helpen.


Onze Ambassadeurs