Nieuwe podcast: Hoe vervang je een schroefje bovenin een windmolen?

Geschreven door Redactie

In de 2e aflevering van Jouw Noord-Holland bezoekt Rolien Nederlands’ grootste windmolenpark op land.

In Wieringermeer leert ze hoe een schroefje bovenin een turbine wordt vervangen. Op grote hoogte draait het uiteraard allemaal om veiligheid, vertelt Vattenfall-onderhoudsmanager Marcel Gorter. De monteurs zijn getraind, volgen strenge procedures en dragen een harnas als ze hun werkzaamheden op 120 meter boven het maaiveld uitvoeren. Bij gevaar kunnen ze in 2 minuten weer veilig met beide benen op de grond staan. Het vervangen van het schroefje duurt ietsje langer, maar zeker niet héél lang: 1,5 tot 2 uur.

Om erachter te komen waarom windturbines steeds meer nodig zijn, reist Rolien vanuit de Kop van Noord-Holland naar Haarlem. Van Marco Berkhout, programmamanager Regionale Energie Strategieën (RES), leert ze dat 1 windmolen ongeveer 2.000 huishoudens van energie kan voorzien. En dat er alleen al voor de gemeente Haarlem 35 windmolens nodig zouden zijn. Rolien vraagt zich dan ook af er straks een windmolen ‘in’ haar achtertuin staat.

Een hele puzzel

Volgens Marco wordt niet het hele land volgebouwd met windmolens. “Dan krijgen we een onleefbare omgeving en dat willen we niet met elkaar. Ook de Noordzee wordt niet helemaal volgegooid, want de zee heeft veel meer functies dan windmolenparken huisvesten.” Waar alle windmolens dan wel moeten komen, is volgens Marco een complexe vraag en een hele puzzel.

Er moet met veel factoren rekening worden gehouden. De natuur, de gezondheid van mensen, eventuele geluidshinder. “We moeten accepteren dat we nog niet alle antwoorden hebben.” Ideeën zijn er genoeg. Van zonnedaken boven parkeerplaatsen tot bijvoorbeeld een kerncentrale bouwen. Maar dat laatste is naast tijdrovend ook omstreden. “Vinden we dat met zijn allen een passende oplossing?”

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast.

Onze Ambassadeurs