Lachen als medicijn tegen stress

Geschreven door Redactie

In mijn (Vivo Somnis) omgeving sta ik erom bekend dat ik altijd een grote lach op mijn gezicht heb. Mensen die mij niet kennen noemen het soms een act, mensen die mij wel kennen willen graag het geheim weten hoe het komt dat ik altijd maar vrolijk ben. De reden hiervoor is omdat ik mijzelf gelukkig maak als ik lach!

Vaak hoor je mensen na een goede lachbui zeggen: “Ik heb in tijden niet zo gelachen!” Hoe vreemd is dat nou eigenlijk, dat iets wat zo bevrijdend kan zijn voor lichaam en geest niet zo vaak (meer) voorkomt? Hier zijn verschillende redenen voor, één daarvan is dat lachen ontwapenend werkt en daar is niet iedereen klaar voor. Vaak willen mensen serieus genomen worden, het tegenovergestelde gebeurt wanneer je niet meer bij komt van het lachen. En dat is jammer, want lachen is juist zo goed voor je! Wanneer je lacht ontspannen je spieren, daalt je bloeddruk en komen er afweerstoffen vrij in je bloed die goed zijn voor de werking van jouw immuunsysteem. Je brein pompt endorfine (euforiehormoon) je bloedbaan in waardoor je je lekker voelt. Je temperatuur gaat omhoog, je bloed gaat een stuk sneller stromen waardoor de doorbloeding verbetert wordt (vandaar dat rode hoofd als je niet meer bijkomt). Hierdoor werkt lachen dus stress verlagend en wordt je immuunsysteem gestimuleerd. Het is dus niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens een goed medicijn!

En dat lachen, dat kun je trainen! Net zoals iedere spier die je traint kan het best vermoeiend zijn in het begin. Wanneer je besluit dat je de dag met een lach op je gezicht wilt doorbrengen dan word je pas bewust van hoe vaak je serieus kijkt. Het gaat je ook opvallen hoeveel andere mensen serieus kijken, let maar eens op als je op straat loopt. Zodra je iemand tegemoet komt die heel serieus kijkt, wat is dan je gedachte? De kans is groot dat je denk dat die persoon niet heel gelukkig is. En wat denk je van iemand die breed lachend op je af komt lopen? De kans is groot dat dit zo aanstekelijk werkt, dat wanneer de persoon jou aankijkt je spontaan terug begint te lachen.

Deze aanstekelijke bijwerking van altijd lachen, daar hou ik van. De meeste mensen worden spontaan blij zodra ze mij zien. En dat maakt mij ook blij, waardoor er weer extra endorfine wordt aangemaakt. Dat zorgt ervoor dat het blije ei in mij alleen maar blijft borrelen en met alle hierboven genoemde lichamelijke voordelen is dat iets om vrolijk van te worden! Dus blijf vooral die lachspieren trainen en maak jezelf, en de mensen om je heen, gelukkig met een stralende lach!

Onze Ambassadeurs