Erwtensoep of snert, is een typisch Nederlandse soep

Geschreven door Redactie

Denk er niet aan om deze soep als voorgerecht te gebruiken. Het is een maaltijd op zich en een flinke.

In veel keukens zijn verschillende versies van erwtensoep te vinden. Overal waar erwten waren, schijnt iemand op het idee te zijn gekomen om er soep van te maken. Desondanks is elke versie ook duidelijk anders. Van het soort doperwten tot het soort brood dat erbij geserveerd wordt.

Erwtensoep of snert genoemd, is een typisch Nederlandse soep. Denk er niet aan om deze soepen als voorgerecht te gebruiken. Het is een maaltijd op zich en een flinke. Het heeft een zeer dikke consistentie, dat is meer een stoofpot dan een soep. Voor de meeste Nederlanders is het geen lekkere snert als je er geen lepel rechtop in kunt zetten.

Iedere Nederlander heeft vast wel een recept waarvan ze beweren dat het “het enige echte recept” is. In werkelijkheid zijn er tal van variaties. Over het algemeen wordt erwtensoep gemaakt met gedroogde spliterwten, varkensvlees en wintergroenten zoals knolselderij en uien. Oorspronkelijk bevatte het ook varkenspootjes. Maar omdat varkenspoten bijna niet meer te krijgen zijn, heb ik deze vervangen door een karbonade. Welk stuk varkensvlees je ook gaat gebruiken, er moet op zijn minst een bot op zitten. Het is immers het bot dat de soep zijn smaak geeft.

Onze Ambassadeurs