Column: Anouk Broekhuis - Rise-upcoaching

Geschreven door Redactie

Laat ik eerst beginnen met de geschiedenis van coaching.

Het woord ‘coach’ is afkomstig uit het frans en betekend koets. In 1500 namen de Engelsen het woord over om een wagen aan te duiden die mensen transporteert van de ene naar de andere plaats. Het besturen van de koets wordt ‘coaching’ genoemd.

Oorspronkelijk betekent coaching dus: mensen van de ene naar de andere plaats brengen. Rond 1840 werd de betekenis van het woord coach uitgebreid tot een privéleraar die studenten begeleid. Rond 1890 werd de term overgebracht naar de sportwereld. Toen in 1980 coaching in het bedrijfsleven werd ingezet bleek dat een coach geen adviseur is maar een expert in het naar boven halen van bestaande kwaliteiten en talent. Tot op vandaag is er nog geen eenduidige omschrijving van wat coaching nu precies is, omdat er veel verschillende vormen en daardoor vele definities zijn.


Mijn visie is: Coaching is een proces waarbij de klant (ook wel coachee genoemd) met hulp van een coach het beste uit zichzelf haalt. Dit pro[1]ces verloopt aan de hand van hulpvragen en zowel de coach als de coachee zijn verantwoordelijk voor het coachtraject. Deze hulpvragen kunnen groot of klein zijn en vanuit verschillende oorzaken ontstaan. Men vindt het vaak moeilijk om de stap te zetten naar een coach, maar het kan zo fijn zijn als iemand met je meekijkt naar die dingen waar je tegenaan loopt. We blijven vaak in de patronen hangen die we het beste kennen, deze patronen zijn soms niet de meest effectieve. Samen gaan we kijken wat beter voor jou werkt. Vaak bezit je meer vaardigheden dan je weet en met wat steun kunnen we deze vaardigheden verder ontwikkelen. We gaan dus samen kijken naar de al aanwezige motivatie, mogelijkheden, competenties en kwaliteiten en deze verder ontwikkelen.

Je kan je leven enorm verrijken als je jezelf blijft ontwikkelen als persoon en dat ben je ook zeker waard. Laat mij jouw coach zijn en je van ene plek naar de andere brengen.

Onze Ambassadeurs