80-koppig topensemble uit Oekraïne komt is in Flevoland

Geschreven door Redactie

Openingsconcert was 2 juni in Agora Lelystad

Het Oekraïense Liatoshynsky Classical Music Ensemble (symfonieorkest en koor) uit Kyiv komt naar Flevoland. Het 80-koppige gezelschap, dat behoort tot de beste ensembles van Oekraïne, verzorgt van 2 tot en met 9 juni 2022 optredens in onder meer Lelystad en Almere. Ook staat een orgelconcert op Urk gepland. Het openingswerk WE ARE!, tevens de titel van de concerttournee, is gebaseerd op het Oekraïense volkslied. De opbrengst van de concerten gaat naar Giro 555 en is bestemd voor de wederopbouw van Oekraïne.

Verbindende schakel

Enerzijds brengt het ensemble werken van Westerse componisten als Bach, Haydn en Mozart, anderzijds breken zij een lans voor de Oekraïense hedendaagse muziek. Het hoofdzakelijk klassieke programma bevat ook enkele jazzstukken. De Oekraïense en in Nederland woonachtige David Rabinovich, violist en artistiek leider van het Nederlandse Apollo Ensemble, is de verbindende schakel. Hij heeft als veertienjarige jongen met het orkest een Bach-cantate mee mogen spelen tijdens een optreden in zijn geboorteplaats Mykolajiv. Dat heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. Enkele jaren geleden heeft hij het orkest in Kyiv mogen dirigeren.

Onze Ambassadeurs