In gesprek met Sam de Wit - Re-Play

Geschreven door Redactie

Als deze naam jou in eerste instantie niets zegt, dan zul je misschien aanslaan op de naam van de band Re-Play waar Sam onderdeel van is.

Deze populaire band werd in 1990 in Rotterdam opgericht door Henk Waarde, Samuel de Wit en Alwin Burke. Drie muzikale vrienden, die al eerder als ‘The Pasadenas’ met elkaar deelnamen aan de Soundmixshow en zelfs twee Engelstalige singles uitbrachten in Duitsland. Tijdens het luisteren naar de Spaanstalige versies van nummers van Toni Braxton en Boyz II Men kwam Sam op het idee om ook in de eigen taal te gaan zingen, Nederlands dus. Dit werd door het publiek met open armen ontvangen en na de toetreding van Mark Dakriet in 1995 was een Nederlandstalige R&B sensatie geboren.

In 1996 bracht Re-Play de eerste Nederlandstalige single ‘Ik Denk Aan Jou’ uit, die twee jaar later werd opgevolgd door de Top 40-hit ‘Kijk Om Je Heen’. Niet veel later dat jaar verscheen van het debuutalbum ‘Re-Play’ ook de hitsingle Ala Day (Ik Leef Alleen Voor Jou), waarmee de band een top 10-notering in de belangrijkste hitlijst scoorde. Samen met Gordon nam Re-Play in 1999 de single ‘Never Nooit Meer’ op. Het nummer ‘Never Nooit Meer’ werd een top 5-notering en daarmee de grootste hit van de groep.

In 2000 tekende Re-Play bij Sony, bij wie het tweede album ‘Schaakmat’ werd uitgebracht. In zowel 2001 als in 2002 won de groep een TMF Award voor de ‘Beste Nederlandse R&B-groep’. Een nieuwe samenwerking met Gordon resulteerde in het duet-album ‘Gordon & Re-Play’, waarop hits als ‘Zolang’ en ‘Weet Dat Ik Van Je Hou’ prijken. Ook deze samenwerking werd beloond met een TMF Award in de categorie ‘Beste Nederlandse R&B-groep’.

Nadat Mark Dakriet in 2003 aankondigt te willen werken aan zijn solocarrière, richt Re-Play zich onder andere met een verzamelalbum steeds meer op Suriname, waar het opnieuw successen kent. In 2006 komt de band met een nieuw album (‘Op Eigen Benen’), en start het een eigen theaterprogramma waarin het bekende soul- en Motown nummers ten gehore brengt. ‘De Trip’ is een dusdanig succes, dat er in 2007 zelfs een verzamelalbum met de naam ‘Dancing The Night Away’ verschijnt. Op het album vinden we de beste nummers uit de succesvolle voorstelling. In 2015 zien we Re-Play in de originele bezetting, Henk, Sam, Mark & Alwin terug op het podium bij de concerten van de Ladies of Soul. De nieuwe singles van Re-Play “Mona Lisa” en “Er Is Geen Ander” gaan weer gepaard met een fantastische clip waarin verbroedering en liefde centraal staan.

Wij van de redactie gingen met één van de zangers, Sam de Wit, in gesprek. Want hoe gaat het nu met ze en is Re-Play nog steeds bij elkaar?

Sam: “Ja, Re-Play is zeker nog bij elkaar! Los van het feit dat wij al jaren hele goede vrienden zijn, maken wij nog steeds muziek samen en brengen we regelmatig nieuwe tracks uit. Al was het, met alle maatregelen en Corona perikelen, wel een stuk lastiger om op te treden.”

Hoe oud was je toen je begon met zingen?

Sam: “Ik begon op 12-jarige leeftijd met zingen. Iedereen in mijn gezin zingt overigens. We hebben dat in de kerk geleerd. Op mijn 18e begon ik er serieus wat mee te doen toen. Inmiddels zijn wij met de band Re-Play al 32 jaar bij elkaar. Daarnaast ben ik ook als DJ actief onder de naam DJ Le Blanc.”

Wat zijn jullie plannen voor dit jaar?

“Er staan hele leuke dingen te gebeuren de komende tijd. We merken ook dat er weer leuke boekingen beginnen binnen te komen. Het podium weer op kunnen is wat we zo graag willen. Dat geldt natuurlijk voor elke artiest. De afgelopen twee jaar is voor iedereen moeilijk geweest. Maar muziek maken doen we altijd, dat zit in ons DNA. Wij gaan dit jaar dan ook weer een aantal nieuwe tracks uitbrengen en hopelijk kunnen we binnenkort ook weer een eigen show doen. Ons laatste optreden, voor Corona, was in februari 2020 in Suriname. We deden daar een aantal concerten met Valentine. Zodra het weer kan zullen we zeker weer een tour doen in Suriname. Recentelijk hebben we in december 2021 een optreden mogen doen in Den Haag. Dat was net voor de laatste lockdown. Het was geweldig en het was mooi om te zien hoe het publiek losging. Daar doe je het allemaal voor. Wij staan te trappelen om weer normaal op te kunnen treden. Behalve dat het ons werk is, is het ook onze passie. In februari zijn wij ook weer gestart met optredens in The Harbourclub in Amsterdam. Een prachtige locatie, een goede sfeer en mooie muziek. Echt ontzettend leuk om daar ook dit jaar weer met regelmaat te mogen optreden!”

Muziek staat centraal in je leven. Heb jij ook andere hobby’s en ben jij een familiemens?

“Mijn passie is absoluut muziek. Maar om even tot rust te komen lees ik graag of kijk ik naar een goede film. Verder verzamel ik postzegels. Een soort tweede passie zeg maar. Familie is zeker belangrijk voor mij. Eerlijk gezegd is het niet vanzelfsprekend dat je blij wordt van familie, maar je kan wel blij worden van het feit dat je familie hebt. Het is iets wat waardevol is en betekenis kan hebben in je leven. Daarnaast is vriendschap ook heel belangrijk. Ik heb een kleine groep mensen die ik tot mijn vrienden mag rekenen. Het zijn mensen met positieve vibes en die me inspireren. Relaties moet je opbouwen en vooral onderhouden. Ik zeg zelf altijd: zorg goed voor jezelf, wees lief voor elkaar en vergeet vooral niet te genieten! 2021 was een heftig jaar voor veel mensen, inclusief voor mij. Het was ook een jaar waarin je de basis weer veel meer leerde waarderen zoals vriendschappen, familie, liefde voor elkaar en genieten van het leven en van wat je hebt.”


Wil jij weten waar jij Re-Play kan zien optreden? Volg ze dan op social media en blijf op de hoogte van actueel nieuws, hun nieuwste tracks en agenda!

Socials Sam de wit / Re-Play:

 @iamsamdewit - @djleblancofficial

 @RePlayMuziek

 www.facebook.com/RePlayMuziek

 www.re-play.nlOnze Ambassadeurs