Hoe zorg je voor de Fittonia (Zenuwplant)

Geschreven door Redactie

De Fittonia is een uitstekende keuze voor elke plantenbezitter. Het zijn niet de meest kieskeurige planten en daarom kunnen ze geweldig zijn voor zowel beginners als ervaren tuinders.

Waarom wordt Fittonia een zenuwplant genoemd?

De Fittonia-plant is vernoemd naar Sarah en Elizabeth Fitton, de botanici die het in de 19e eeuw ontdekten. Veel mensen kennen de plant als “de zenuwplant”. Dit komt omdat de prachtige bladeren heldere en prominente aderen hebben. De aderen kunnen wit, rood of roze zijn.


Wat voor soort grond heeft Fittonia nodig?

Zorg er bij het planten of verpotten van je Fittonia voor dat je een goed drainerende ondergrond gebruikt. De grond moet een matige hoeveelheid vocht vasthouden, maar niet genoeg om drassig te worden.

Hoeveel licht heeft Fittonia nodig?

In de tropische regenwouden waar de Fittonia vandaan komt, wordt het zonlicht gefilterd door de boomtoppen. De hoeveelheid licht die hij als kamerplant krijgt, moet dat dan ook zo goed mogelijk nabootsen. Fittonia doen het het beste in fel, indirect zonlicht. Wanneer ze in direct zonlicht worden geplaatst, worden de bladeren van de planten verschroeid en bruin. Als je Fittonia niet het licht krijgt dat het nodig heeft, kan je proberen het aan te vullen met kunstlicht. Fittonia’s kunnen het goed doen bij TL- en LED-verlichting. Let wel op dat je het licht dicht genoeg bij de plant zet.

Hoe vaak moet je een Fittonia water geven?

Fittonia komen oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika, Peru en Colombia. Daarom zijn ze het gelukkigst in hogere luchtvochtigheid en een vochtige ondergrond. Hoewel Fittonia planten constant vocht nodig hebben, zijn ze vatbaar voor wortelrot als ze te veel water krijgen. Het is belangrijk om een goed balans te vinden tussen water geven en niet te veel water geven. Een goede vuistregel is om te wachten met water geven tot de bovenste laag grond droog is. Als je je Fittonia water geeft, zorg er dan voor dat hij goed vochtig is, maar niet drassig. Als je de plant per ongeluk te veel water geeft, giet dan het extra water eruit. Het is een goed idee om de plant in een pot met drainagegaten te zetten zodat overtollig water ergens heen kan.






Onze Ambassadeurs