Het land van de maand: Cyprus

Geschreven door Redactie

Cyprus is een klein eiland in de Middellandse Zee en een prachtige reisbestemming.

Het is het op twee na grootste eiland in de Middellandse Zee en heeft een geweldige mix van prachtige stranden, geschiedenis en na- tuur. Cyprus is een populaire toeristenbestemming in heel Europa, maar vreemd genoeg weten veel mensen niet eens de helft van wat het eiland te bieden heeft! Veel van de wereld heeft Cyprus nog niet ontdekt! Er zijn zoveel plaatsen om te bezoeken op Cyprus.

De blauwe lagune van Cyprus

De Blue Lagoon is een van de meest afgelegen stranden van Cyprus en toch een van de mooiste stranden van heel Europa. Verborgen op het schiereiland Akamas op het meest noordwestelijke puntje van het eiland, is het weer een van de verborgen juweeltjes van Cyprus die een beetje lastig te bereiken zijn. De weg naar de lagune is niet geschikt voor normale auto’s, dus de enige manier om er te komen is per quad of per boot. Gelukkig zijn er tal van boottochten naar de Blue Lagoon en veel daarvan halen je op bij je hotel, wat het een stuk makkelijker maakt om er te komen. Wanneer je aankomt, vind je dromerig turkoois en pauwblauw water, dat warm is, omdat het een afgeschermde baai is. Je vindt er ook zacht wit zand en koraalriffen die wemelen van de vissen. Het is de perfecte plek om te gaan snorkelen of duiken, want er is zoveel te zien in het kristalheldere water.

Aphrodite’s strand

Het strand is een Aphrodite kiezelstrand, dus niet zozeer jouw perfecte plek om te zonnebaden. Ten tweede is dit strand de thuisbasis van de rots van Aphrodite, ook wel bekend als Petra tou Romiou, waar volgens de legende de godin van de liefde uit de oceaan tevoorschijn kwam. Het stuk kustlijn is een van de mooiste in Zuid-Cyprus, met rotsen die dramatisch uit het water steken. Als geboorteplaats van de godin van de liefde is dit ook de meest romantische plek op het eiland en een favoriet voor bruiloften en huwelijksaanzoeken.

Troodos gebergte

Maak een uitstapje naar Troodos voor een magnifiek gebergte, de thuisbasis van een aantal adembenemende landschappen. Dicht bij het centrum van het eiland, zou je gemakkelijk een dag kunnen doorbrengen met het verkennen van Troodos. Bezoek de witgekalkte kerk van het Heilige Kruis en bewonder het klooster van Timio Stavros, dat midden in het dorp Omodos ligt. Dit is ook de perfecte plek om te lunchen bij een van de lokale bakkerijen. Naast heerlijk gebak is het rustige kleine wijndorp een heerlijke plek om te verkennen. Het lijkt letterlijk alsof het uit een middeleeuwse roman is geplukt!

Het graf van de koningen

De graven zelf zijn adembenemend en voor de kleine vergoe- ding van 2,50 euro zijn ze zeker een bezoek waard. Loop door de ondergrondse grotten en bewonder de zuilen en het ontwerp van de begraafplaats. De enorme omvang van sommige graven is behoorlijk verbazingwekkend. Ze lijken meer op kleine huizen dan op plaatsen van de doden!

Eten en drinken

Vul je maag in Cyprus met stukjes gemarineerd houtskool- varkens of lamsvlees, souvlaki of kebab geserveerd met vers pitabrood en augurken. Probeer de sheftalia (gehakt met gemengde kruiden en specerijen), pastourma, een heerlijk pittige worst, dolmades (wijnbladeren gevuld met gehakt en rijst) en natuurlijk gegrilde halloumi kaas! Deze gerechten worden meestal ook geserveerd met een humus, tzatziki, olijven en frisse Griekse salade. Als je van plan bent naar Cyprus te gaan en veel van het eiland wilt verkennen, raden we je ten zeerste aan om een auto te huren. Cyprus is niet zo’n groot eiland. Het duurt ongeveer twee uur om van de ene naar de andere kant te komen, wat niet te ver is voor een dagtocht. Er zijn zoveel mooie plekken op Cyprus, dat je de volgende keer dat je op bezoek bent misschien gewoon wegtrekt van het strand om de vele ongelooflijke bezienswaardigheden te zien!

Onze Ambassadeurs