Geboortesteen Januari: Granaat

Geschreven door Redactie

Granaat is een kleurrijke edelsteen om het nieuwe jaar mee te beginnen. Granaat edelstenen zijn meestal rood, maar zijn te vinden in een reeks andere kleuren. 

De granaat edelsteen was erg populair bij de Romeinen in de derde en vierde eeuw. Deze edelsteen werd gebruikt als talisman voor bescherming. Tegenwoordig is de granaat te vinden in sieraden, van prachtige ringen tot prachtige tiara’s. Omdat granaat-edelstenen in verschillende kleuren kunnen voorkomen, zijn zeldzame granaten in groen of blauw adembenemende stukken, vooral in oorbellen.


Oude Egyptenaren


Granaat dateert al van 3800 voor Christus. De edelsteen werd ontdekt in de Egyptische kunst en werd beschouwd als een belangrijk symbool van een goede gezondheid. De steen werd gevormd tot kralen voor kettingen en werd gebruikt als inleg voor houtsnijwerk.


Geboortesteen van januari


Deze edelsteen is sinds de 15e eeuw de geboortesteen van de maand januari. Het werd echter in 1912 toegevoegd aan de moderne lijst van geboortestenen door de National Association of Jewelers.


Symbool voor vriendschap


Door de jaren heen is granaat een symbool geweest van vrede, gezondheid en diepe vriendschap.


Glasstenen verward met granaat


Gesimuleerde glasstenen kunnen erg lijken op rode granaatsoorten. Ook werden tijdens het Victoriaanse tijdperk veel glazen doubletten vervaardigd. Doublets zijn wanneer een stuk echt granaat wordt versmolten met een stuk glas om een grotere steen te maken voor minder geld.


De term ‘granaat’ komt van een oud woord voor granaatappel


Granaat is afgeleid van het Middelengelse woord ‘gernet’, wat donkerrood betekent. Die term kwam van het Latijnse woord ‘granatum’, wat zaad betekent. Vervolgens komt de verbinding van de edelsteen met zaden van de zaden in een granaatappel.


Genezers gebruiken granaat om ontstekingen en andere kwalen te verlichten


Door de tijd heen hebben genezers granaat gebruikt als hulpmiddel bij het aanpakken van problemen met betrekking tot ontsteking, bloedsomloop en het hart. Genezers hebben de steen ook gebruikt voor huidproblemen en depressie. Granaat is een bijzonder gepassioneerde steen die nauw verbonden is met liefde, relaties en vriendschappen.

Onze Ambassadeurs